Германия изпраща в най-скоро време на Украйна свръхсъвременна ПВО система IRIS-T

Това разкри външният министър на Германия Аналена Бербок

ПВО система IRIS-T
ПВО система IRIS-T Източник: Pinterest

До началото на септември Германия ще изпрати на Украйна своята свръхсъвременна ПВО система IRIS-T. Това става ясно от интервю на външния министър Аналена Бербок пред Радио Свобода. 

 

"Ще доставим система за противовъздушна отбрана IRIS-T. Надявам се в края на лятото, в началото на септември. Системата е в завършващ етап на производство. Тъй като беше предназначена за друга страна, ни се наложи да се договорим с тази страна, че те ще се съгласят тази система да замине за Украйна. Мисля, че ще направим същата схема и с голяма част други системи IRIS-T4, разкри Бербок. 

 

Какво е известно за ПВО системата IRIS-T?
Основата на зенитно-ракетния комплекс IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail) е инфрачервеното насочване. Пусковите установки могат да имат колесно (MAN 8x8) или верижно шаси (двусекционен вседеход BvS10) и съдържат 8 контейнера с ракети. 

 

Основният сензор на комплекса е австралийската РЛС CEAFAR GBMMR с 3D радар с активна фазирана решетка (АФАР). Може да бъде използвана и немската радиолокационна станция TRML-4D (Hensoldt), която позволява откриването на цели на разстояние до 250 км. 

 

Комплексът е създаден през 2014 г., а досега единствената страна, която го е получила е Швеция. 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени