Германия изпрати на Украйна ракетни системи за залпов огън Mars II

Украйна ще получи от Бундесвера и 30 зенитни системи Gepard за ПВО

Реактивна система за залпов огън Mars II
Реактивна система за залпов огън Mars II Източник: Bundeswehr-lexikon

Украйна получи поредната партида тежки оръжия от Германия. Става дума за ракетни установки Марс II и самоходни гаубици. Това съобщи министърът на отбраната Кристине Ламбрехт, предава Ди Велт. Тя отбеляза, че вече е планирано предоставянето и на други системи.

 

"Обещаните многоцелеви ракетни установки Mars II и самоходни гаубици Panzerhaubitzen 2000 са доставени. Ние държим на думата си", каза Ламбрехт.

 

Вчера украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че първите три самоходни зенитни оръдия "Гепард" и няколко десетки хиляди боеприпаса за тях са пристигнали от Германия.

 

Украйна ще получи от Бундесвера общо 30 системи Gepard с боеприпаси. А от запасите на Бундесвера вече са пристигнали три ракетни установки за залпов огън Mars II и 10 самоходни гаубици Panzerhaubitzen 2000.

 

Пристигането на оръжия от Германия в Украйна беше потвърдено от ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак. "РСЗО Марс II вече бяха предадени на Украйна от нашите германски съюзници", каза той.

 

Артилерийско-ракетният комплекс Mars II може да изстрелва ракети с различни режими на действие, като например ракети с GPS управление или ракети за хвърляне на мини за блокиране на терена. Стартовите батареи са снабдени с 12 ракети, монтирани на верижни превозни средства, които могат да се движат със скорост 50 км/ч.

 

Ламбрехт добави, че в допълнение към тези оръжейни системи през септември Украйна ще получи артилерийски радар тип "Кобра", който ще позволи на германските артилерийски системи да работят още по-бързо и по-точно.

 

"Договорът вече е подписан и сега ще започне обучението на украинските военни за работа с тази сложна система", каза тя.

 

Според Ламбрехт до няколко дни ще започне и обучението за обещаната зенитно-ракетна система Iris-T SLM. През есента компанията производител ще може да достави чисто нови такива в Украйна.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени