Германия обеща да достави на Украйна още оръжия

В петък САЩ дадоха сигнал, че не виждат пречка за доставкат ана танкове Leopard 2

Германски танк Леопард
Германски танк Леопард Източник: Wikipedia

Посланикът на Украйна в Германия Алексей Макеев каза, че е получил обещания от Берлин за допълнителни доставки на оръжие за страната му. "В преки разговори ни увериха, че ще получим още оръжия и още боеприпаси. Какви точно ще са, ще обявим своевременно", каза Макеев за в. "Велт ам зонтаг".

 

Посланикът на Украйна каза, че не иска да упражнява дипломатически натиск върху германското правителство, но призова Германия да достави по-бързо това, с което разполага, "защото нямаме време да чакаме по-дълго за оръжие". В публикувано днес интервю Макеев изброява, че Украйна се нуждае от още системи за ПВО, самоходни гаубици и боеприпаси за фронтовите линии. Освен това още водим разговори за доставката на "Мардер" (бронирани машини за пехотата) и бойни танкове "Леопард", заяви той.

 

Решението обаче зависи от германското правителство, каза Макеев. Германският канцлер Олаф Шолц досега отказваше доставка на бойни танкове "Леопард 2", защото никоя друга държава от НАТО не е доставяла такива машини на Украйна. В петък САЩ дадоха сигнал, че не виждат пречка за такива доставки. Но решението трябва да вземе Германия, каза пред журналисти американският зам.-държавен секретар Уенди Шърман по време на визита в Берлин.

 

Според украинския посланик, Германия вече е напълно наясно, че тази война касае и нея. "Тази война не е на хиляди километри, а и Русия удари Германия директно: от ръста на цените на енергоресурсите до множеството украински бежанци, за които е нужно да се грижи", обясни Макеев. 

 

Той каза също така, че германското правителство му е обещало, че с Русия няма да бъдат водени преговори без съгласието на Киев. "Получих изрично уверение, че няма да има преговори с (руския президент Владимир) Путин, ако ние не искаме". Понастоящем, каза посланик Макеев, Украйна не се нуждае от посредници, а от съюзници.

 

"Мирът в Украйна не може да бъде договорен, той трябва да бъде извоюван. Когато канцлерът казва, че Украйна ще получава помощ толкова дълго, колкото е необходимо, това означава, че подкрепата трябва да продължи, докато и последният руски войник не напусне нашата земя – включително от Донецк, Луганск и Крим, когато бъдат изплатени репарации, а военнопрестъпниците – осъдени", подчерта Макеев.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени