Германия предлага защита на полското небе с Eurofighter и Patriot

Това заяви германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon Източник: Pinterest

Германия е предложила на Полша допълнителна система за противоракетна отбрана "Patriot", за да може тя да защити въздушното си пространство от потенциални ракетни нападения. В неделя германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт заяви, че е предложила на Варшава допълнителна помощ за въздушно патрулиране с германски изтребители Eurofighter. Това се случва след инцидент с руска ракета, който  породи опасения, че войната в Украйна може да се пренесе през границата.

 

"Предложихме на Полша подкрепа за сигурността на въздушното пространство - с нашите изтребители Eurofighter и системи за противоракетна отбрана Patriot", каза Ламбрехт. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна НАТО засили въздушната си отбрана в Източна Европа. Повече от дузина съюзници от НАТО, начело с Германия, стартираха през октомври инициатива за съвместно закупуване на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана за няколко нива на заплаха, включително Patriot.

 

Американски комплекси
Американски комплекси "Пейтриът" Източник: Topwar

Системите за противоракетна отбрана с наземно базиране, като например Raytheon (RTX.N) Patriot, са предназначени за прехващане на пристигащи ракети. Германия разполагаше с 36 такива системи, когато беше водеща държава на НАТО по време на Студената война. Понастоящем Бундесверът разполага само с 12 системи Patriot, две от които са разположени в Словакия.

 

Припомняме ви, че началникът на щаба на САЩ Марк Мили заяви, че съюзническите държави трябва да предоставят на Украйна различни системи за противовъздушна отбрана, за да може тя да защити въздушното си пространство от нападенията на руските окупатори.

 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че САЩ ще предоставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана възможно най-бързо.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени