Германия призова ЕС да премахне възможността членките да налагат вето

Ветото е игра с кохезията на Европа, смята той

Хайко Маас
Хайко Маас Източник: Twitter

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова днес Европейския съюз да премахне възможността страните членки да налагат вето в процеса на взимане на решения, предаде Франс прес.

 

"Не можем повече да се поставяме в ролята на заложници на тези, които парализират европейската външна политика с налагането на вето. Тези, които правят това, си играят, в по-краткосрочен или в по-дългосрочен план, с кохезията на Европа", заяви германският външен министър на пресконференция в Берлин. "Казвам го открито: Ветото трябва да изчезне", категоричен бе Маас.

 

Правилата на ЕС предвиждат, че при взимането на решения в някои сфери, най-вече по финансови и външнополитически въпроси, се изисква единодушие на страните членки. Тази система позволява на отделни държави да блокират с вето взимането на определени решения на европейско ниво, отбелязва Франс прес.

 

"Именно защото винаги сме възприемали вътрешната солидарност и външния суверенитет като двете страни на една и съща монета, ние трябва сега, след вътрешните кризи, да постигнем нов напредък във възможността на Европа да действа във външната политика", подчерта Маас.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени