Германия ще достави още свръхмодерни ПВО системи IRIS-T на Украйна

Това увери германският канцлер

Германска съвременна ПВО зенитна система IRIS-T
Германска съвременна ПВО зенитна система IRIS-T Източник: Försvarsmakten

Немският канцлер Олаф Шолц увери, че приоритетът на Германия в помощта ѝ за Украйна трябва да е насочена към защитата от руски въздушни нападения над нейните градове и да ѝ се помогне да възстанови своята инфраструктура. Той направи това в свое интервю за местния вестник RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

 

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди в петък, че Берлин работи върху предоставянето на повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна, за да засили отбраната на страната срещу руски въздушни нападения.

 

"Русия бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна. Русия иска да се увери, че хората в Украйна не могат да оцелеят през зимния студ. В момента обсъждаме с много германски компании какво могат да направят, за да се противодейства на това унищожение".

 

Докато Германия вече достави на Украйна четири системи за противовъздушна отбрана IRIS-T през миналия месец, Шолц обеща военната помощ да продължи. По-рано в петък Шолц посочи в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Германия ще продължи да изпраща системи за противовъздушна отбрана.

 

"Системите за противовъздушна отбрана, които Германия изпрати на Украйна, изиграха ключова роля за минимизиране на разрушенията досега, но Германия ще работи с партньори, за да изпрати повече", каза той пред RND.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени