Германия слага край на рашисткия ракетен терор - разполага ЗРК "Пейтриът" в Украйна

От това къде ще бъдат разположени, зависи и каква част от украинската територия ще покриват те

Ракетни комплекси "Пейтриът"
Ракетни комплекси "Пейтриът" Източник: Pixabay

Украйна може да получи американски системи за ПВО "Пейтриът". Тази възможност описа германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт, като добави, че за това все пак ще е нужно съгласието на партньорите в НАТО. 

 

След като на полска територия падна ракета (руска или от украинска ПВО, парираща руска ракета, бел. ред.), министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак предложи да се разположат на западната граница на Украйна комплекси "Пейтриът", за да бъде "защитена Украйна от по-нататъшни жертви и сривове в електроподаването и да се повиши сигурността по източната граница на Полша", са казва в анализа на телевизия Сurrenttime.

 

"От военна гледна точка, най-добре би било да се разположат ракетните комплекси "Пейтриът" в Украйна, недалеч от границата с Полша, за да може да бъде защитавана и полската територия. Тогава тези комплекси биха защитавали най-ефективно както Украйна, така и Полша", заяви полският президент. 

 

Къде може да бъдат разположени ЗРК "Пейтриът"
За да бъде обезопасена напълно територията около полско-украинската граница, ще бъдат достатъчни два комплекса "Пейтриът", коментира военният експерт Роман Свитан. От това къде ще бъдат разположени, зависи и каква част от украинската територия ще покриват те.

 

"Ако са на самата граница, то те ще затворят небето над Украйна на 100 км на изток от полско-украинската граница. Ако я предадат в наше разпореждане и ние я разположим на 100 км навътре от гарницата, то тогава 200 км въздушна зона от полско-украинската граница на изток ще бъде в обсега на зенитно-ракетните комплекси", обяснява той. 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени