Германия спира износа на оръжия за Казахстан

Миналата година са издадени 25 разрешения за доставки на оръжие за Казахстан за около 2,2 милиона евро

Сблъсъците в Казахстан
Сблъсъците в Казахстан Източник: РИА Новости

 Германия прекрати износа на оръжие за Казахстан, съобщава ДПА. Причината са избухналите протести с насилие в най-голямата държава в Централна Азия. Миналата година са издадени 25 разрешения за доставки на оръжие за Казахстан за около 2,2 милиона евро. Въпреки че това е сравнително малък размер, спирането на този вид износ е било сметнато за необходимо предвид сегашната обстановка там.  

 

Алмати - най-големият град в Казахстан и негова икономическа столица, от дни е арена на безредици, включително и на опожаряване на държавни учреждения и масови мародерства. Първоначално до най-голямата от години вълна на протести се стигна заради негодувание срещу драстичния скок на цените на горивата по бензиностанциите. Впоследствие обаче демонстрациите прераснаха в антиправителствени протести.

 

От ООН и НАТО призовават за спазване на правата на човека в Казахстан след изявлението на президента Касим-Жомарт Токаев, че най-големият град в страната - Алмати, е бил атакуван на вълни от 20 000 терористи, с които няма да се водят преговори, а ще бъдат унищожени. Съединените щати, както и редица европейски държави, също апелират всички страни да се въздържат от насилие.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени