Германия започна разследване на предполагаеми руски кибератаки

Правителството разполага с надеждна информация, че тези нападения са свързани с лица в Русия и по-конкретно с руското военно разузнаване ГРУ

Германската прокуратура започна разследване на серия от извършени наскоро кибератаки срещу германски политици, при които има съмнения за съучастие на руското разузнаване, съобщава БТА, като цитира говорител на прокуратурата. В понеделник външното министерство заяви, че правителството разполага с надеждна информация, че тези нападения са свързани с лица в Русия и по-конкретно с руското военно разузнаване ГРУ. Министерството призова правителството в Москва да спре незаконните дейности незабавно.

 

През тази година службите за сигурност информираха германския парламент най-малко три пъти за кибернападения срещу депутати, извършени от чужди разузнавателни служби. Наскоро обект на такива атаки станаха депутати от управляващите в коалиция партии ХДС/ХСС и ГСДП. Има опасения, че чужди разузнавателни служби може да използват хакерските атаки, за да публикуват лична информация на жертвите или дори да създадат фалшиви новини. Някои кибератаки срещу имейли на депутати бяха проследени до група в Русия.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени