Германия започна тайни преговори с Индия за доставка на оръжие за Украйна

Подобни сделки могат да бъдат сключени и с арабските страни, някои от които също имат големи запаси от снаряди, с африкански страни, както и държави от Балканите

Снаряди, боеприпаси
Снаряди, боеприпаси Източник: EPA

Германските власти тайно преговарят с Индия за закупуване на артилерийски снаряди за Украйна, съобщиха информирани източници пред Der Spigel. Според тях обсъждането на този въпрос се провежда зад кулисите, тъй като Ню Делхи не иска да продава открито оръжие, за да не разваля отношенията си с Москва. Общо Индия разполага с няколкостотин хиляди боеприпаси, които може да продаде на Германия чрез посредници.

 

Подобни сделки могат да бъдат сключени и с арабските страни, някои от които също имат големи запаси от снаряди, твърдят източници на изданието. Експертите отбелязват, че необходимите боеприпаси могат да бъдат намерени в африканските страни, както и на Балканите.

 

Берлин засили търсенето на боеприпаси на фона на загрижеността на германските специални служби, които допускат, че запасите от снаряди във въоръжените сили на Украйна може да свършат преди юни. На Германия не й липсват пари за закупуване на снаряди за Киев - само за 2024 г. германското правителство е отпуснало 7 милиарда евро за тази цел, казва Кристиан Фройдинг, ръководител на ситуационния център за Украйна в германското министерство на отбраната. Въпреки това, каза той, артилерията и зенитните боеприпаси "не са толкова широко достъпни на рафтовете по целия свят".

 

До края на февруари въоръжените сили на Украйна бяха изправени пред недостиг на боеприпаси, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на 24 февруари. На всеки снаряд, изстрелян от въоръжените сили на Украйна, се падат по 10 руски снаряда, съобщи източник от СБУ пред The Wall Street Journal.

 

До края на 2024 г. Украйна може да се изправи пред "бърз колапс" на фронта, ако САЩ не предоставят военна помощ, включително възобновяване на доставките на боеприпаси, цитира The New York Times оценката на западни служители и военни експерти. Според тях до март въоръжените сили на Украйна няма да могат да провеждат локални контраатаки, а до началото на лятото за украинската армия ще бъде трудно да отблъсне руските офанзиви.

 

Според "Шпигел" на непублична среща на представители на западните разузнавателни служби в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността е било казано, че основната цел пред Украйна през 2024 г. е отбраната. Но за да задържи фронтовата линия и да попречи на руските войски да пробият дълбоко в страната, Киев се нуждае от повече боеприпаси и дронове, заявиха западни служители на разузнаването.

 

На същата конференция в Мюнхен чешкият президент Петр Павел заяви, че Прага е намерила източници за закупуването на около 800 хиляди артилерийски боеприпаси в страни извън ЕС за Украйна. Според "Файненшъл таймс" сега ЕС спешно търси 1,5 милиарда долара, за да ги купи.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени