Германска министърка предупреди за руско влияние в Западна Африка

Министърката на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце е председател на Сахелския съюз, основан от Германия, Франция и Европейския съюз в подкрепа на страните в региона

Руско влияние в Африка
Руско влияние в Африка Източник: AP

Германската министърка на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце предупреди днес преди заминаването си на обиколка в Буркина Фасо и Бенин, че ислямисткият тероризъм и руските амбиции заплашват региона на Сахел в Западна Африка, съобщи ДПА.

 

Шулце ще бъде първият европейски министър на посещение в Буркина Фасо след военния преврат от септември 2022 г., след който Ибрахим Траоре застана начело на страната. Шулце е председател на Сахелския съюз, основан от Германия, Франция и Европейския съюз в подкрепа на страните в региона. Германия е четвъртият по големина донор на средства в организацията за регионално развитие.

 

Буркина Фасо, страна без излаз на море и с около 23 млн. души население, е подложена години наред от натиска на ислямистки терористични групировки, които постепенно приближават столицата Уагадугу.

 

Преходното военно правителство, водено от Траоре, контролира около половината страна и отложи за неопределено време обещаните за тази година избори. Както съседни Мали и Нигер, които са също контролирани от военните след преврати, извършени през последните години, Буркина Фасо също се приближава до Русия.

 

"Разпространението на терористичните групировки и засилващото се руско влияние в региона имат потенциала силно да дестабилизират целия регион, разположен в близост до Европа", се казва в изявление на Шулце, публикувано от нейното министерство.

 

"С това посещение искам да открия канали за диалог, да изслушам и да представя нашите позиции", допълни министърката. В Буркина Фасо тя планира да се запознае с местни проекти, насочени към обучение за справяне с дезинформация. Утре вечерта тя трябва да пътува до съседен Бенин, в който има засилващи се притеснения около положението на границата.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени