Германската полиция разследва подозрения, че двама живеещи в изгнание руснаци може да са били отровени на конференция в Берлин

Конференцията е била организирана на 29-30 април от руския опозиционер Михаил Ходорковски

Михаил Ходорковски
Михаил Ходорковски Източник: Twitter

Най-малко двама руснаци, живеещи в изгнание, са се почувствали зле миналия месец по време на участието си в конференция в Берлин, свързана с руски опозиционер, германската полиция разследва случая, съобщи Асошиейтед прес. 

 

Берлинската полиция потвърди, че води такова разследване, но не даде никакви подробности. Разследването се провежда от полицейско звено, което се занимава с политически мотивирани престъпления.

 

Руската медия "Агентство" съобщи, че двама участници в конференция, организирана на 29-30 април от руския опозиционер Михаил Ходорковски, са се сблъскали със здравословни проблеми по време на събитието или след него.  

 

Наталия Арно, ръководител на базираната в САЩ фондация "Свободна Русия", заяви на 16 май във Фейсбук, че се е събудила с остра болка и странни симптоми по време на пътуване до два европейски града, преди да се върне в САЩ. Има известни подозрения, че е била отровена, вероятно с нервнопаралитично вещество, съобщава Арно.

 

Във втория случай, според руската медия, журналист, чието име не се съобщава, може да е развил симптоми преди срещата, организирана от Ходорковски. Информацията за разследването беше съобщена първо от германския в. "Велт ам зонтаг", съобщава БТА.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени