Германската прокуратура разследва външия и икономическия министри за "коронавирусни бонуси"

Общо 6 души от "Съюз 90/Зелени" са обект на разследване

Аналена Бербок
Аналена Бербок Източник: Pixabay

Германската прокуратура започна разследване на двамата лидери на участващата в управляващата коалиция партия "Съюз 90/Зелени" Аналена Бербок и Роберт Хабек, предаде Ройтерс, като цитира изявление на партията. Онлайн изданието на "Шпигел" съобщи, че разследването е за възможна злоупотреба с доверие поради незаконно изплащане на суми от 1500 евро на членове на съвета на партията през 2020 година.

 

Роберт Хабек
Роберт Хабек Източник: Twitter

Обвиненията са свързани с одобряването на "коронавирусен бонус", който членовете на съвета дали на самите себе си през 2020 г., според говорител на берлинската прокуратура. Говорител на партията заяви, че шестима членове на съвета на партията, включително Бербок и Хабек, които заемат постовете външен министър и министър на икономиката, са обект на разследване от прокуратурата.

 

"Засегнатите членове на съвета и централата на партията сътрудничат изцяло на прокуратурата, за да изяснят фактите бързо и изцяло", подчерта говорителят. Коронавирусни бонуси са получили всички служители в централата на партията и членовете на партийния съвет, които обаче вече са ги върнали, добави говорителят.

 

Специалните бонуси привлякоха общественото внимание по време на предизборната кампания миналата година, след като Бербок, която беше кандидат за канцлерския пост, беше подложена на критики, че не ги е декларирала като източник на приходи.

Зелената партия участва във воденото от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) правителство, заедно със Свободната демократическа партия (СДП). 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени