Германски депутат: Трябва да играем "вабанк" и да въоръжим Украйна с крилати ракети Taurus (ВИДЕО)

Родерих Кизеветер е експерт на ХДС по външна политика и отбрана

Крилати ракети Taurus
Крилати ракети Taurus Източник: Mbda-deutschland

За борба с руската агресия Украйна се нуждае от всякакви средства, които не са забранени от международното право, в това число и от крилати ракети. Това заявява в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) Родерих Кизеветер, депутат от ХДС и специалист по външнополитически и отбранителни въпроси в партията.

 

Кизеветер е убеден, че Германия такова важно за отбраната на УКрайна оръжие са германските крилати ракети Taurus. "Партньорите на Украйна трябва да играят вабанк и да предоставят на Украйна всичко, което може да използва в битката (срещу агресора Русия, бел. ред.) и което е разрешено от международното право", заявява германският политик. 

 

 

Той е категоричен, че по този въпрос "повече не трябва да има червени линии" и подчертава, че крилатите ракети Taurus с далекобойност 500 км могат да са "много полезна помощ от страна на Германия". 

Германският депутат изтъква, че макар и Германия да няма много от тези високоточни ракети (при закупени 600, 150 са в готовност за употреба, бел. ред.), то те биха могли да донесат на Украйна ограмна добавена стойност и да позволят ВСУ да нанася удари по руската военна инфраструктура далеч зад линията на фронта. 

 

Справка
Ракетите Taurus са аналог на британските Strom Shadow, но тяхната далекобойност е доста по-голяма - 500 км. Taurus KEPD е авиационна крилата ракета "въздух-земя" с голям обсег, предназначена за нанасяне на високоточни удари и разрушаване на силно защитени цели, вкл. командни центрове, скрити под земята. Бойната й глава тежи 481 кг.  

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени