Германските социалдемократи призоваха правителството да снабди Украйна с ракети Taurus

Taurus се считат за аналог на британските Storm Shadow, които вече са доставени в Украйна. Обсегът на действие на германо-шведските ракети обаче е по-голям - около 500 км

Крилати ракети Taurus
Крилати ракети Taurus Източник: Mbda-deutschland

Заедно с Андреас Шварц, член на партията на канцлера на Германия Олаф Шолц (СДПГ) призовават федералното правителство да достави ракети с голям обсег на действие Taurus в Украйна, пише Der Spiegel. "Не трябва да губите ценно време, както с танковете" е заявил Андреас Шварц в интервю за изданието, цитирано от Фокус.

 

"Контранастъплението е в застой, Украйна няма сериозна въздушна подкрепа. Остават само управляемите оръжия, като крилатите ракети Taurus, чрез които украинската армия може да преодолее създадените от руснаците минни полета и да си върне територията", смята депутатът. Андреас Шварц е първият в редиците на партията на канцлера Олаф Шолц, който се обяви в полза на предоставянето на Taurus на въоръжените сили на Украйна.

 

По-рано някои политици от Зелените, Свободната демократическа партия (СДП ), както и опозиционния блок на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), заявяваха необходимостта от предаване на такова оръжие на Киев. Шварц предупреди, че германските власти, отказвайки да доставят Taurus, губят ценно време.

 

"Това е повторение на събитията. Както по въпроса за доставката на танкове, сега отказваме да прехвърлим важна техника, която в крайна сметка най-вероятно все пак ще бъде предоставена", смята той.

 

Коментирайки опасенията на германския министър на отбраната Борис Писториус, че Taurus имат "специален обсег" и че Киев може да ги използва за нанасяне на удари по цели в Руската федерация, Шварц е посочил, че въоръжените сили на Украйна вече са в състояние да достигнат руска територия с помощта на доставените артилерийски системи Mars и HIMARS.

 

"Искаме да гарантираме, че Украйна ще може да спечели войната по-бързо. За да направи това, тя се нуждае от крилати ракети въздух-земя тип Taurus". Според него оръжията могат да бъдат изстрелвани не само от западни бойни самолети, при условие че бъдат направени някои промени в дизайна на изтребителите, които вече са в Киев. "Тези трансформации обаче изискват време, което в крайна сметка отново може да се окаже недостатъчно", е допълнил той.

 

В края на май Киев поиска от Берлин Taurus с обсег до 500 км. Източници на вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung отбелязаха, че украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил въпроса за техния трансфер с Шолц по време на посещение в Берлин на 14 май.

 

Според тях Киев "би искал да ги получи спешно". Преди 10 години за Бундесвера са закупени около 600 ракети Taurus, от които готови за работа около 150. Taurus се считат за аналог на британските Storm Shadow, които вече са доставени в Украйна. Обсегът на действие на германо-шведските ракети обаче е по-голям - около 500 км.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени