Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните крилати ракети Taurus

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus
Германия дава на Украйна страховитите крилати ракети Taurus

Германският Бундестаг подкрепи подготвеното от управляващите партии предложение за нова военна помощ за Украйна, която, наред с други неща, която да  включва и предоставяне на далекобойни системи на Киев. Това съобщи "Европейская правда"с позоваване на Deutschlandfunk.

 

В подкрепа на предложението гласуваха 382 депутати, 284 гласуваха "против", а 2 се въздържаха. В приетия документ се казва, че парламентарните фракции на коалицията са за предоставяне на Украйна на "допълнителни необходими системи за оръжия и боеприпаси с голям обсег". Крилатите ракети Taurus не са изрично споменати в предложението.

 

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия. За това според него за това свидетелства сключеното наскоро споразумение за сигурност.

 

Крилата ракета Таурус (Taurus )
Крилата ракета Таурус (Taurus ) Източник: Telegram

Писториус не отговори на въпрос на депутата от ХДС Хард за перспективите за доставката на крилати ракети Taurus. Кои далекообхватни системи се имат предвид в приетия документ, парламентарните групи тълкуват по различни начини, съобщава t-online.

 

Редица депутати от Зелените и Свободните демократи предполагат, че става дума точно за ракети Taurus.

В същото време заместник-председателят на парламентарната група на ГСДП Габриела Хайнрих заяви, че формулировката "не е задължително" да означава Taurus.

 

"Това е въпрос на интерпретация... Факт е, че не сме начертали червена линия по този въпрос", каза тя.

В приетото предложение по-специално се посочва следното: "Украйна трябва да продължи да бъде в състояние да извършва атаки срещу военни цели, като складове за боеприпаси, маршрути за снабдяване и командни пунктове далеч зад фронтовите линии, и да може да защитава своите войници от атаки на руските военни по най-добрия възможен начин".

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени