Германският Бундестаг одобри изпращането на тежки оръжия за Украйна

Той осъди най-остро бруталното нападение на Русия над Украйна

Германският Бундестаг
Германският Бундестаг Източник: Pinterest

С 586 гласа "за" депутатите от германския Бундестаг гласуваха днес за изпращането в Украйна на тежки оръжия като танкове, самоходни гаубици и самоходни ПВО системи.

 

Част от тези оръжия ще бъдат доставени чрез размяна – източноевропейски държави ще дадат на Украйна от своите оръжия, а ще получат в замяна германски. 

 

Против това гласуваха 100 депутата от партията на бившите комунисти "Левицата" и крайните националисти от "Алтернатива за Германия". 7 души се въздържаха.

 

За гласуване предложението бе предложено съвместно от управляващата коалиция и ХДС. Правителството бе подкрепено от Бундестага за всички предприети стъпки досега – като санкциите срещу Русия, помощта при разследване на военни престъпления, извършени в Украйна и бързото преструктуриране на енергийната инфраструктура на Германия, за да се откъсне от руската зависимост.

 

"Германският Бундестаг осъжда най-остро бруталното нападение на Русия над Украйна. Русия наруши международното право и хуманитарните правила по безобразен начин, като се опитва да навреди трайно и на европейския мир", заявиха депутатите. 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени