Германският канцлер Олаф Шолц ще участва в церемония за първа копка на нов завод за снаряди

Шолц преди време обяви началото на програма за превъоръжаване на Бундесвера на стойност 100 млрд. евро

Германският военно-промишлен концерн "Rheinmetall"
Германският военно-промишлен концерн "Rheinmetall" Източник: Rheinmetall

 Германският канцлер Олаф Шолц и министърът на отбраната Борис Писториус днес се очаква да присъстват на церемония за първа копка на нов завод за снаряди, предаде ДПА.

 

"Райнметал" ще произвежда артилерийски снаряди в нов завод, който започва да се строи в разположеното северно от Хановер градче Унтерлюс, където вече има голям производствен обект на оръжейната компания.

 

Войната в Украйна отвори нова страница за "Райнметал", чието военно оборудване е много търсено в момент, когато европейските страни се стремят да увеличат производството на оръжия за Киев и да попълнят собствените си запаси.

 

ЕС неотдавна призна, че няма да успее да предостави на Украйна обещаните един милион артилерийски снаряда до март. Броени дни след като през февруари 2022 г. руските войски пресякоха украинската граница, Шолц заяви, че Германия започва нова политика в сферата на отбраната.

 

Той обяви началото на програма за превъоръжаване на Бундесвера на стойност 100 млрд. евро, но бавните темпове, с които тя напредва, предизвикват все повече критики.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени