Германският канцлер потвърди позицията си да не бъдат доставяни ракети "Таурус" на Украйна

Германският канцлер заяви в отговор на въпрос дали подобно на Аналена Бербок вижда вариант за размяна на ракети с Великобритания вместо директна доставка за Украйна

Крилата ракета Taurus
Крилата ракета Taurus Източник: Wikipedia

 Германският канцлер Олаф Шолц потвърди позицията си да не бъдат доставяни крилати ракети с по-голям обсег "Таурус" на Украйна, предаде ДПА. "Ясен съм по въпроса. Моята работа като канцлер, като ръководител на правителството, е да бъда точен и да не създавам никакви подвеждащи очаквания. Съответно отговорите ми са ясни", каза Шолц на пресконференция в Берлин вчера. 

 

Германският канцлер заяви в отговор на въпрос дали подобно на министърката на външните работи Аналена Бербок вижда вариант за размяна на ракети с Великобритания вместо директна доставка за Украйна. Бербок спомена вчера за възможно предоставяне на крилати ракети "Таурус" на Великобритания, която в замяна да изпрати на Украйна още ракети "Сторм шадоу".

 

Преди това британският външен министър Дейвид Камерън не изключи подобен подход в интервю, публикувано през уикенда в германския вестник "Зюддойче цайтунг". Шолц обаче подчерта, че предоставянето на Украйна на ракети "Таурус", които са с обсег от 500 километра, не би било оправдано. Киев призова за първи път Берлин да му даде такива оръжия през май миналата година. Германският канцлер вече отхвърли искането - първо през октомври и след това отново преди две седмици.

 

Шолц повтори вчера, че не иска да предаде ракети "Таурус" на Украйна, без Германия да може да проверява по какви цели са изстрелвани те - нещо, за което са необходими германски войници. Той отново отказа да изпрати такива оръжия на Украйна, като изрази опасения, че в противен случай Германия може да бъде въвлечена във войната.

Още от "Светът"

Екипът на Тръмп: Той се чувства добре и ще участва в конвенцията на републиканците

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени