Германският канцлер: Ще направя всичко възможно да засиля значително натиска върху Путин

Според него каквото и да говори Путин на света, същността на неговите действия в Украйна е завладяването на чужда държава

Германският канцлер Олаф Шолц
Германският канцлер Олаф Шолц Източник: EPA

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува агресивните амбиции на руския лидер Владимир Путин и подчерта, че ще засили натиска върху него, така че диктаторът да осъзнае погрешността на своята "логика", предаде агенция УНИАН.

 

Шолц посочи, че мирогледът на Путин му позволява произволно да преначертава картата на Европа според принципа: "това е ваше, това е наше". Но това не трябва да е така, каза германският канцлер в Хамбург.

 

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: NRC

"Ще направя всичко възможно да засиля значително натиска върху руския президент и той най-накрая да осъзнае, че не може просто да каже: "Ще продължа, докато не постигна целта си, независимо колко животи струва това, включително живота на нашите войници", каза Шолц.

 

Канцлерът също така призова света да предприеме необходимите стъпки, за да гарантира, че войната на Путин в Украйна най-накрая ще приключи. Според него каквото и да говори Путин на света, същността на неговите действия в Украйна е завладяването на чужда държава. "Всъщност говорим за завладяване на страната, нищо друго", каза германският канцлер.

 

Той посочи, че Русия вече е причинила много загуби на Украйна: тя продължава да убива хора, да разрушава икономиката и да минира територията. Но Путин не се интересува от подобни "обстоятелства", главното за него е да запише собственото си име в учебниците по история, посочи германският канцлер.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени