Германският вицеканцлер: "Северен поток-2" е геополитическа грешка

Сега газопроводът е изграден, но не е ясно дали той ще може да заработи, добавя той

Роберт Хабек
Роберт Хабек Източник: Twitter

Вицеканцлерът и министър на икономиката и опазването на климата на Федерална република Германия Роберт Хабек смята, че проектът "Северен поток-2" е геополитическа грешка на Германия. Той направи това изявление в интервю,  публикувано  днес във вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

"Северен поток-2" беше геополитическа грешка. Всички европейски страни, с изключение на Германия и Австрия, винаги са били против него", каза Хабек.

 

"Сега газопроводът е изграден. Не е ясно дали той ще може да заработи. По този въпрос трябва да се вземе решение в съответствие с европейското и националното законодателство", каза той.

 

Хабек припомни, че газопроводът трябва да отговаря на правилото за така нареченото отделяне или разделяне на компании. Смисълът му е, че компаниите, които се занимават с добив на ресурси, нямат право да ги транспортират - тези два процеса изискват различни фирми.

 

"Това условие не е изпълнено", каза министърът. "При старото правителство на Германия имаше голям политически натиск по въпроса за пускането на "Северен поток-2" и въпреки това той не беше пуснат в експлоатация", каза вицeканцлерът.

 

Роберт Хабек предупреди също за "тежки последствия" за газопровода "Северен поток 2", ако Москва нападне Украйна. "Газопроводът обаче е построен. И въпросът за пускането му в експлоатация остава открит и трябва да бъде решен според европейското и германското законодателство", изтъкна германският икономически министър.

 

Германските власти чакат базираната в Швейцария оперираща газопровода компания Nord Stream 2 AG да представи документи за рестартиране на процеса на сертифициране на газопровода.

 

След това "Северен поток 2" също така трябва да бъде одобрен от Европейската комисия - процес, който вероятно няма да бъде завършен през първата половина на следващата година.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени