Гигантът "Rheinmetall" предлага да построи завод за танкове в Украйна

Заводът може да бъде построен за около 200 милиона евро

Компанията Rheinmetall
Компанията Rheinmetall Източник: Rheinmetall

Гигантската германска компания "Rheinmetall" води преговори с Киев за построяване на завод за танкове в страната заради войната в Украйна, заяви шефът на германския отбранителен концерн Армин Папергер в интервю за в. "Райнише пост", цитиран от БТА. Папергер каза, че заводът може да бъде построен за около 200 милиона евро. По думите му предприятието може да произвежда до 400 танка годишно. 

 

Той определи преговорите с украинското правителство като "обещаващи" и изрази очакване да бъде взето решение по въпроса "в следващите два месеца". Според него Украйна се нуждае от 600-800 танка за победа срещу Русия, а за да бъде събрано това количество, трябва бързо да започне производство на нови танкове. "Дори ако Германия предаде всички 300 танка "Леопард 2", с които разполага Бундесверът, това ще бъде твърде малко", каза той.

 

И допълни, че вече са подготвени повече от 40 бойни машини на пехотата "Marder", а до края на годината броят им ще бъде около 100. По думите му от 50 танка "Leopard 2A4" около 30 са готови, а освен това има около 100 танка "Leopard 1" от по-стари модификации, от които могат да се направят 88 машини отново годни за употреба. Според него войната в Украйна ще продължи "вероятно още години". 

 

Властите на Украйна са се обърнали към Европейския съюз с молба да й доставя около 250 000 артилерийски снаряда месечно за постигане на успехи на бойното поле, съобщава британският вестник The Financial Times, позовавайки се на писмо на украинския министър на отбраната Олексей Резников до европейските му колеги.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени