Главният прокурор на т.нар. Луганска република беше ликвидиран в кабинета му

Загинала е и неговата заместничка

Сергей Горенко
Сергей Горенко Източник: Telegram

Главният прокурор на т. н. ЛНР Сергей Горенко е бил ликвидиран при взрив в кабинета му на третия етаж в сградата на прокуратурата в Луганск, съобщи Telegram канала 112.

 

След това новината се появи и в Telegram канала на ВСУ.

 

 

Смъртта на Горенко беше потвърдена от РИА Новости, а агенцията допълва, че при взрива е загинала и заместничката на главния прокурор Екатерина Стегленко.

 

Екатерина Стегленко
Екатерина Стегленко Източник: Telegram

Малко преди обяд в петък местните иноформационни портали в Луганск, а след тях и ТАСС предадоха за силен взрив в сградата на Генералната прокуратура на централната улица "Коцубински". Снимки и видео показваха избити прозорци на третия етаж, точно там, където се намира кабинетът на Горенко.

 

Украински източници посочват, че колаборантът Горенко, който работи за руските власти още от 2014 година е бил тежко ранен, взривът е откъснал едната му ръка. Бил е евакуиран и откаран в болница, но скоро след това дойде съобщение, че е починал от раните си.

 

Смъртта на Горенко и Стегленко беше официално потвърдена от представителя на Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко. Експлозията е била причинена от самоделно взривно устройство. Кореспондентът на руския "Известия" в Луганск Дмитрий Зименкин, който живее на няколкостотин метра от прокуратурата разказа във видео от мястото на инцидента, че първоначално се е чул силен гръм, като от срутването на строителни материали. После станало ясно, че е гръмнало на третия етаж в прокуратурата.

 

Кореспондентът допълни, че всички дървета пред прозорците на Горенко са окачени с парцалчета от пердетата и завесите на кабинета му, по тротоара и на уличното платно има стъкла и дограма. "Цялата територия е отцепена, извършват се проверки и на близките местности, има пожарни, но няма открити източници на огън", разказа Зименкин.

 

Офисът на Генералната прокуратура се намира срещу сградата на Върховния съд на т. н. ЛНР, в която от вчера върви процес срещу наблюдателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дмитрий Шарбанов, когото проруските власти в Луганск обвиняват в държавна измяна и сътрудничество в полза на ЦРУ.

 

През февруари беше разпространено видео, на което Сергей Горенко "стои на границата", както написа самият той в Инстаграм и стреля със 122-милиметрова гаубица Д-30, забранена от Минските протоколи, срещу Станица Луганска.

 

После излязоха предположения, че изстреляният от него снаряд е поразил детската градина в Станица Луганска. Видеото беше годно доказателство за международния съд в Хага за военно престъпление и за използване на забранено въоръжение от самия главен прокурор Горенко. Сега доказателството става излишно.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени