Главният равин на Москва е напуснал Русия заради натиск да подкрепи войната в Украйна

Роденият в Швейцария Пинкас Голдшмит е главен равин на Москва от 1993 г.

Главният равин на Москва Пинкас Голдшмит
Главният равин на Москва Пинкас Голдшмит Източник: Wikipedia

Главният равин на Москва е напуснал Русия, след като е бил подложен на натиск да подкрепи руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от негов роднина. Роденият в Швейцария Пинкас Голдшмит е главен равин на Москва от 1993 г. и председател на Съвета на равините в Европа.

 

"Най-после мога да споделя, че моите свекъри главният равин на Москва Пинкас Голдшмит и Дара Голдшмит бяха подложени на натиск да подкрепят "специалната операция" в Украйна и отказаха", каза в свое съобщение в Twitter Авитал Чижик-Голдшмит.

 

Чижик-Голдшмит, базирана в Ню Йорк журналистка, каза че Пинкас Голдшмит е отлетял за Унгария две седмици след началото на инвазията на 24 февруари, занимавал се е с набиране на средства за бежанци в Източна Европа, след което отпътувал към Израел.

 

Еврейски организации в Русия застъпват по-критичен тон за войната в Украйна от други религиозни групи, включително влиятелната Православна църква, която подкрепи кампанията.

 

На 2 март главният равин на Русия Берел Лазар призова участниците в конфликта да "заглушат оръжията и да спрат бомбите", въпреки че не осъди руския президент Владимир Путин.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени