Глобиха 5 телевизии в Турция заради отразяването на пожарите

Това са FOX TV, KRT, TELE 1, Halk TV and Haber Turk

Пожар
Пожар Източник: Pixabay

Турският медиен регулатор RTUK нареди на пет телевизионни мрежи да платят глоби заради отразяването на пожарите, за това, че са предизвикали "страх и паника" в обществото и са обидили правителствени служители, съобщи ДПА, позовавайки се на Анадолската агенция.

 

Телевизиите FOX TV, KRT, TELE 1, Halk TV and Haber Turk бяха глобени за разпространяване на "заблуждаваща" информация за пожарите въпреки всички предупреждения, заяви ръководителят на RTUK Ебубекир Шахин в профила си в Туитър. Глобата е наложена след "пренебрежителни, обидни и клеветнически" коментари в критикуване на правителствения отговор на пожарите, заяви RTUK, цитирана и от БТА.

 

Медийният регулатор миналата седмица заплаши със санкции срещу телевизиите във връзка с отразяването им на живо на сцени от пожари, "които могат да деморализират пожарникарите и местните жители", според члена на RTUK Илхан Ташчъ. Той заяви пред ДПА по телефона, че му е бил отказан достъп до срещата на Съвета на RTUK за глобите, посочвайки, че това било защото "разобличил" цензурата.

 

Турция се бори с най-ужасните според правителството пожари в историята през последните две седмици, а президентът Реджеп Тайип Ердоган бе критикуван за забавени и неадекватни мерки. Ердоган в отговор нарече критиките "терор с лъжи".

Турция

Още от "Светът"

Предизборните обещания на Путин могат да костват на Русия $130 млрд.

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени