Годишнината от десанта в Нормандия тази година се отбелязва с по-малко участници, но с голям патос

Днес се навършват 77 години от ключовата за края на войната операция

77 години от десанта в Нормандия
77 години от десанта в Нормандия Източник: Pinterest

Няколко церемонии са насрочени за днес за отбелязване на 77-ата годишнина от десанта в Нормандия и почитане паметта на загиналите, предаде Асошиейтед прес. На 6 юни 1944 г. повече от 150 000 войници на съюзниците правят десант от 7000 кораба на плажовете с кодово название "Омаха", "Юта", "Джуно", "Меч" и "Злато". Този решителен епизод от Втората световна война в крайна сметка води до освобождаването на Франция и Западна Европа от нацистите.

 

Тази година, в деня на годишнината от десанта, плажовете останаха празни в ранната утрин, точно 77 години след започналата на зазоряване военна операция, отбелязва АП. За втора поредна година годишнината е белязана от антиковидните ограничения за пътуване, които попречиха на ветерани и семействата на загинали войници от САЩ, Великобритания, Канада и други съюзнически армии, да пристигнат във Франция. Изключения бяха направени само за няколко официални лица.

 

Повечето публични прояви бяха отменени, а официалните церемонии са ограничени до малък брой подбрани гости и вископоставени представители. През уикенда много местни жители посетиха паметниците, напомнящи за ключовите моменти от операцията, за да изразят почитта си към падналите войници. Десетки френски любители на историята на Втората световна война, както и неколцина пристигнали от съседни европейски страни, поеха с джипове или военни автомобили по тесните пътища на Нормандия.

 

Някои участници в групи за възстановка на исторически събития пристигнаха на плажа "Омаха" в ранните часове на днешния ден, за да отдадат почит на загиналите преди 77 години войници, носейки цветя и американски знамена. По време на десанта в Нормандия съюзниците губят 4414 войници, 2501 от които - американци, а ранените са повече от 5000 души. От германска страна убитите и ранените се изчисляват на няколко хиляди, отбелязва АП.

Още от "Светът"

Екипът на Тръмп: Той се чувства добре и ще участва в конвенцията на републиканците

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени