Големите демокрации от G-7 ще "удушат" руската военна машина със засилени санкции

Ще бъдат прекратени възможностите за всякакъв вид износ, който може да може да помогне на Русия в войната й срещу Украйна

Американският президент Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида
Американският президент Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида Източник: EPA

Лидерите на страните от Г-7 се договориха днес в японския град Хирошима да затегнат санкциите срещу Русия и се ангажираха с финансова подкрепа за Украйна, предаде Ройтерс.

 

Очаква се лидерите на Групата на седемте да се занимават  и с въпроса за нарастващото напрежение между техните икономики и Китай по време на срещата им на върха, която ще продължи до неделя. Източници на медията заявиха, че украинският президент Володимир Зеленски ще присъства на форума лично през уикенда.

 

Съвместното изявление на лидерите на Голямата седморка гласи, че съществуващите мерки срещу Русия ще бъдат разширени и възможностите за всякакъв вид износ, който може да може да помогне на тази страна в нейната война срещу Украйна, ще бъдат ограничени в страните от Г-7.

 

"Това включва износ на промишлени машини, инструменти и други технологии, които Русия използва, за да възстанови военната си техника," гласи съвместното изявление, в което се допълва, че ще бъдат положени усилия да продължи ограничаването на приходите на Русия от търговията й с метали и диаманти.

 

На фона на доказателствата, че съществуващите санкции са отслабени от възможности за заобикалянето им, лидерите от Г-7 заявиха, че групата разговаря с държави, през които попадащите под ограничения стоки, услуги или технологии от Г-7 биха могли да стигнат до Русия.

 

"Отбелязваме и насърчаваме ангажиментите, поети от тези държави, да гарантират, че нашите мерки не се заобикалят и имат очаквания ефект", заявиха те, без да назовават страните поименно.

 

Търговските данни на Германия показват, че износът ѝ към държави, граничещи с Русия, рязко се е увеличил, което подхранва опасенията за реекспорт на стоки от съседните на Русия страни. 

 

Групата на седемте богати демокрации потвърди осъждането си на руската агресия и обеща по-нататъшна подкрепа за Украйна под формата на военна помощ и финансова подкрепа за разрушената й от войната икономика през тази и следващата година.

 

Членовете на Г-7 - САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Канада и Италия - също се очаква да обсъдят стратегия за конфликта в Украйна, който не показва признаци на отслабване.

 

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че е избрал Хирошима за място на срещата на върха, за да насочи вниманието към контрола на въоръженията.

 

Зеленски ще присъства в неделя на срещата на върха на Г-7, съобщиха двама служители, участващи в нея. Олексий Данилов, секретар на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна, заяви по държавната телевизия, че участието на Зеленски в Хирошима е "абсолютно необходимо, за да защитим нашите интереси".

 

След като се превърнаха в най-богатите държави в света след Втората световна война, демокрациите от Г-7 се сблъскват с все по-големи предизвикателства, като възхода на Китай и непредсказуемата Русия.

 

Очаква се лидерите да направят изявление с "раздел специално за Китай", в което ще бъдат изброени въпроси, включващи "икономическа принуда и други форми на поведение", заяви пред агенцията американски служител.

 

Те са фокусирани върху това как да предупредят втората по големина икономика в света срещу онова, което те възприемат като заплаха за световните доставки и икономическата сигурност, без да отчуждават този силен и важен търговски партньор.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени