Големите загуби на Русия при Авдеевка подкопават настъпателния й потенциал

Скорошните загуби на руска техника около Авдеевка изглеждат много по-големи от предишните загуби на техника около Въгледар

Руски загуби във войната в Украйна, загуби в жива сила
Руски загуби във войната в Украйна, загуби в жива сила Източник: Facebook.com/CinCAFU

 Големите загуби на руска техника около Авдеевка по всяка вероятност ще подкопаят руския настъпателен потенциал в дългосрочен план. Това твърдят от базирания във Вашингтон Институт за изучаване на войната (ISW), цитиран от УНИАН.

 

На 26 октомври полковник Александър Щупун, говорител на Таврическата група на украинските сили, заяви, че от 10 октомври руските войски са загубили 5000 убити и ранени и 400 бронирани машини близо до Авдеевка и Мариинка (югозападно от Донецк).

 

Сателитни снимки предполагаемо потвърдиха, че руската армия е загубила най-малко 109 единици военна техника, предимно бронирани бойни машини и танкове, в района на Авдеевка между 10 и 20 октомври.

 

Украински офицер от резерва заяви, че руските сили изглежда използват по-малко бронирани машини близо до Авдиевка, въпреки че може да се прегрупират, за да възобновят големите механизирани атаки, както направиха между първоначалните механизирани атаки на 10 октомври и втората серия от големи механизирани атаки.

 

Руските командири преместиха са преместили допълнителни сили към фронта при Авдеевка, за да компенсират значителните загуби в жива сила и да запазят способността на руските войски да поддържат продължаващите настъпателни усилия.

 

"Руското командване обаче по всяка вероятност ще бъде трудно да компенсира загубите на руска техника, по-специално бронирани машини", отбелязват анализаторите.

 

Според ISW, по този начин широко разпространените загуби и недостиг на руско оборудване през първата година от пълномащабно нахлуване значително са ограничили способността на Русия да води ефективна механизирана маневрена война по време на руската офанзива през зимата и пролетта на 2023 г., допринасяйки за допълнителни загуби по време на безразборни механизирани атаки. 

 

Тежките жертви около Въгледар вероятно са попречили на руските командири да започнат продължителни механизирани атаки в други части на Украйна по-късно през зимно-пролетната офанзива през 2023 г.

 

Скорошните загуби на руска техника около Авдеевка изглеждат много по-големи от предишните загуби на техника около Въгледар. Остава неясно дали перспективата за по-нататъшни загуби на тежка техника ще възпре руското командване да започне нова серия от големи механизирани атаки близо до Авдеевка.

 

Русия постепенно мобилизира елементи от своята отбранителна промишлена база, за да се справи с недостига на оборудване, но не го е направила в достатъчен мащаб, за да компенсира кумулативните загуби на руско оборудване в Украйна.

 

Скорошните загуби на руско оборудване около Авдиевка вероятно ще доведат до още по-голяма липса на руско оборудване и ще възпрепятстват напредъка на руската армия в справянето с влошаването на способностите за механизирани маневри, коментират от ISW.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени