Голяма част от Черноморският флот на Русия позорно избяга от Севастопол

Публикациите сочат, че два от най-новите и големи кораби на флота са акостирали в Новоросийск - фрегатите "Адмирал Есен" и "Адмирал Макаров", три дизелови подводници, пет големи десантни кораба (LHD) и няколко малки ракетни кораба

Военната база в Севастопол
Военната база в Севастопол Източник: Yandex

Голяма част от силите на Черноморския флот на Русия вече не са в Севастопол, който бе тяхната база и който се намира на анексирания полуостров Крим.

 

Базата в Новоросийск на 1 октомври и кои военни кораби са преместени
Базата в Новоросийск на 1 октомври и кои военни кораби са преместени Източник: Telegram

Това съобщи онлайн изданието The Bell, като се позова на публикувани от руски военни канали сателитни снимки, потвърждаващи предислоцирането на значителна част от флота от Севастопол към Федосия и Новоросийск.

 

Публикацията на The Bell в Telegram
Публикацията на The Bell в Telegram Източник: Скрийншот/Telegram

Публикациите сочат, че два от най-новите и големи кораби на флота са акостирали в Новоросийск - фрегатите "Адмирал Есен" и "Адмирал Макаров", три дизелови подводници, пет големи десантни кораба (LHD) и няколко малки ракетни кораба. Един голям десантен кораб, миночистачи и малки кораби са разположени във Феодосия.

 

Това потвърждава и публикацията на британското военно разузнаване от началото на седмицата; в сводката се казваше, че заради заплахите към Севастопол все повече дейности вероятно се прехвърлят към Новоросийск. Особено важна в хода на тези действия става руската военноморска авиация, на която се прехвърлят още задачи в операциите на флота. Според Лондон задачата за борба с морските безпилотни самолети на украинските въоръжени сили вече е възложена на морската авиация.

 

Базата в Новоросийск на 1 октомври, включително с три подводници
Базата в Новоросийск на 1 октомври, включително с три подводници Източник: Telegram



Сред основните причини Русия да завземе Крим се смята тъкмо нуждата от запазването на Севастопол като база на Черноморския флот. Според руската медия е възможно преместването на обезсили контрола на Русия върху западната част на Черно море и да отслаби заплахата за зърнения коридор на Украйна; през временен, обявен от Киев, вече минават съдове, въпреки изтеглянето на Москва от зърнената сделка през юли.

 

Базата в Новоросийск на 1 октомври
Базата в Новоросийск на 1 октомври Източник: Telegram

Изтеглянето следва серия атаки в района, които според британското военно разузнаване са представлявали "поражение" за руските сили.

 

Базата във Феодосия на 2 октомври
Базата във Феодосия на 2 октомври Източник: Telegram



На 13 септември Севастопол беше подложен на ракетна атака от ракети Storm Shadow от украински бомбардировачи Су-24 (поразени бяха десантният кораб Минск и подводницата Ростов на Дон със сух док, перспективите за възстановяване са съмнителни), припомня The Bell. А на 22 септември три ракети удариха сградата на щаба на Черноморския флот в самия център на Севастопол, причинявайки значителни увреждане на него.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени