Google клекна пред шантажа на Путин, блокира препоръки на Навални

Привържениците на опозиционния лидер тогава обвиниха и Apple, че отстъпва пред натиска на Кремъл

Google и Apple клекнаха пред Кремъл
Google и Apple клекнаха пред Кремъл Източник: CNBC

Американският гигант Google блокира достъпа до два списъка и до два видеоклипа с кандидати, препоръчвани от руския опозиционер Алексей Навални за регионалните и парламентарните избори, които приключват днес в Русия, предаде Франс прес. Поддръжниците на Навални разкритикуваха компанията за това блокиране.

 

Гугъл засега не е коментирал случая. Блокираните два списъка се намираха в Google Docs - услугата за онлайн текстообработка, предлагана от гиганта. Днес сутринта документите бяха недостъпни и се появяваше само съобщение: "Съжаляване. Не можете да получите достъп до този елемент, защото той не спазва нашите условия за потребление", предаде БТА.

 

В Twitter екипът на Навални пък публикува два линка към блокирани в притежавания от Google You Tube видеоклипове, в които се споменаваха също кандидати, препоръчвани от Навални. "Това съдържание е блокирано във вашата страна по искане на правителствени структури", се казваше в съобщение към блокираните линкове.

 

Екипът на Навални разказа още вчера, че е получил разпореждане от Google да премахне двете листи с кандидати, след като към Google е било отправено искане от руския интернет регулатор Роскомнадзор. В петък Google и Apple се съгласиха да премахнат от двата си магазина за приложения приложението за умно гласуване, разработено от съюзници на Навални.

 

Привържениците на опозиционния лидер тогава обвиниха двата гиганта, че отстъпват пред шантажа на Кремъл. Криптираният чат Telegram също вчера премахна автоматизиран софтуер, благодарение на който избирателите можеха да получават инструкции за гласуване.

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени