Горна Волта с ракети: Флагманът на руския флот "Петър Велики" отива за скраб

Това съобщи военно-политическият наблюдател Александър Коваленко

Атомният крайцер "Петър Велики"
Атомният крайцер "Петър Велики" Източник: Gunsfriend

Военно-политическият наблюдател Александър Коваленко заяви, че информацията за това, че тежкият атомен ракетен крайцер прокт 1144 "Орлан" и временен флагман на руския флот "Петър Велики" ще бъде изпратен за скраб, се потвърждава. 

 

"Според информацията с която разполагам, ТАРК (тежък атомен ракетен крайцер) "Петър Велики" ще бъде изваден от състава на руския флот в момента, в който завърши ремонта на подобния ТАРК "Адмирал Нахимов". В тази история с отказа от атомните крайцери има няколко нюанса, които само подчертават кризата в руското корабостроене", пише Коваленко. 

 

 

И добавя: "Той бе изпратен на ремонт (ТАРК "Адмирал Нахимов, бел. ред. ) през 1997 и досега е там. ТАРК "Петър Велики е последният кораб от т.н. "проект 1144", който се намира все още в руския флот". Докато беше в строя, още през 2019 г. трябваше да отиде на ремонт, но мястото там бе заето от неговия "колега" ТАРК "Адмирал Нахимов". 

 

Според военния експерт, според плановете на руснаците, те са планирали веднага след приключването на ремонта на "Адмирал Нахимов" да започне ремонта на "Петър Велики". Но руските планове никога не се изпълняват, добавя той. И причина за това е неспособността на Русия да извърши такъв сложен ремонт, добавя УНИАН

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени