"Готвачът на Путин" Пригожин май пробва военен преврат в Русия

В канали в Telegram се съобщава за сражения на някои "тилови лагери" на наемниците с руската армия

Евгений Пригожин
Евгений Пригожин Източник: ТАСС

Ръководителят на частната армия "Вагнер" обвини министъра на отбраната в нанасяне на артилерийски и въздушни удари по неговите части и с думите "тази гад трябва да бъде спряна" обяви началото на "поход за справедливост" и изрично уточни, че "това не е военен преврат".

 

"Извършен е ракетен удар по лагерите на ЧВК Вагнер. Жертвите са много. Според очевидци ударът е бил нанесен от военните на руското министерство на отбраната ", каза Пригожин.

 

Според него "огромен брой бойци са загинали" и в близко бъдеще ЧВК "Вагнер" ще реши "как да отговори на това зверство", пишат руски медии.

 

"Бяхме жестоко измамени и се опитаха да ни лишат от възможността да защитим домовете си. Бяхме готови да направим отстъпки пред Министерството на отбраната, да предадем оръжията си, да намерим решение как да продължим да защитаваме страната. Но тези измети не се успокоиха. Днес, като видяха, че не сме разбити, те нанесоха ракетни удари по тиловите ни лагери", каза Пригожин. 

 

 

ФСБ е започнала разследване срещу Пригожин заради призив към въоръжен метеж, съобщи ТАСС. Руски медии съобщават, че в Южна Русия частите на вътрешните войски Росгвардия са в повишена готовност, както и структурите на контраразузнаването ФСБ и на министерството на вътрешните работи.


В канали в Telegram се съобщава за сражения на някои "тилови лагери" на наемниците с руската армия. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин е уведомен "за ситуацията" и се "взимат съответните мерки". Достъпът до целия кремълски комплекс е блокиран.

 

"Сред администрацията на президента цари паника, там не изключват сценарии за началото на гражданска война", заявява източник на сайта "Важни истории", близък до Кремъл, цитиран от УНИАН.

 

От Министерството на отбраната определиха думите на Пригожин като провокация, а в Националния антитерористичен център казаха, че обвиненията му нямат никакви основания. "Във връзка с тези изявления Федералната служба за сигурност заведе наказателно дело по повод призив към въоръжен метеж. Настояваме незабавно да бъдат прекратени противозаконните действия", се казва в съобщението.

 

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени