"Готвачът" на Путин призна провала на Русия в Бахмут: Офанзивата е много изтощителна, всяка къща там е "крепост"

Малко вероятно е Русия да постигне значителен пробив край Бахмут през следващите седмици, анализират от британското разузнаване

Евгений Пригожин
Евгений Пригожин Източник: ТАСС

Руските военни изпитват затруднения с превземането на Бахмут заради "500-те линии на отбрана" на въоръжените сили на Украйна, заяви създателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. "В Артемовск (Бахмут от 2016 г., бел. ред.) е направена крепост от всеки дом. Момчетата (от ЧВК "Вагнер", бел. ред.) се бият за всяка къща, продължава понякога повече от един ден. Понякога седмици за една къща", казва пред руската пропагандистка агенция РИА Новости той.

 

Според него превземането на отделни къщи не води до пробив на украинската отбрана, тъй като в града има стотици такива линии. "Ако кажем 500, вероятно няма да сгрешим. На всеки 10 метра има отбранителна линия”, каза ръководителят на наемническата група.

 

От началото на декември 2022 г. руското министерство на отбраната съобщава за продължаващо настъпление в района на Бахмут, който се намира в северната част на Донецка област, северно от Горловка. Градът многократно е наричан най-горещата точка на фронта, а в края на декември анализатори от Института за изследване на войната (ISW) писаха, че опитите на руските сили да превземат града с щурм са достигнали своята кулминация. Под "кулминация" те имаха предвид ситуация, при която въоръжените сили на една от страните вече не могат да продължат предишния формат на военни действия.

 

На 27 декември руски десантни части бяха изпратени на помощ на ЧВК "Вагнер" край Бахмут, което също показва неспособността на "вагнеровците" да поддържат предишния темп на настъпление, отбелязват анализаторите на ISW. Въпреки това те предупредиха, че руските сили все още могат да извършват щурмови действия и да правят неголеми атаки на малки групи. Според военни експерти обаче подобни атаки няма да донесат значителен оперативен успех.

 

Повечето от настъпателните операции на пехотата на ЧВК Вагнер край Бахмут са били слабо подкрепени, пише британското разузнаване в резюмето си от 3 януари. Украйна от своя страна предостави значителни подкрепления за защита на сектора през последните десет дни. И двете страни са претърпели големи загуби и честотата на руските атаки е намаляла, според британското министерство на отбраната.

 

"В момента руските настъпателни операции в този район се извършват само на ниво взвод или отряд. Малко вероятно е Русия да постигне значителен пробив край Бахмут през следващите седмици ", каза британското разузнаване.

 

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени