Говорителят на украинските ВВС: Планираме да създадем 5 въздушни бригади от изтребители F-16

Предоставянето на самолети F-16 на Украйна може да започне с няколко ескадрили, добави Юрий Игнат

F-16
F-16 Източник: Twitter

За целите на отбраната Украйна трябва да замени военно-въздушните си сили от съветски самолети с американски F-16 и да създаде от тях поне пет въздушни бригади, каза Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на украинските въоръжени сили, цитиран от Главред.

 

"Искаме да заменим целия възздушен парк от съветските самолети, които вече са морално и физически остарели и днес воюват на предела на възможностите си благодарение на нашите пилоти. Но имаме нужда от самолет западно производство. Говорим за F-16 и други видове самолети от първите дни на руската инвазия", каза той в ефира на информационния маратон.

 

Според него ВВС не очакват, че Украйна веднага ще получи онова количество самолети, които биха помогнали напълно да се реши въпроса за защитата на държавата.

 

Юрий Игнат
Юрий Игнат Източник: 24 канал

"Никой няма да ни даде веднага пет ескадрили, които биха били достатъчни в бъдеще за защита на страната. Ясно е, че ще започнем по същия начин, както със системите IRIS-T или NASAMS, когато първоначално се осигуряват една или две батерии и след това се увеличават. Така че предоставянето на самолети F-16 на Украйна може да започне с няколко ескадрили, но при условие, че бъде взето окончателно решение за този тип самолет и предоставянето на този тип изтребител", добави Игнат.

Още от "Светът"

Германия гони над 30 руски дипломати по подозрения за шпионаж

Резидентурите на тайните служби на Москва, разположени в посолството в Берлин и в няколко консулства, очевидно са по-натоварени днес, когато имат около 160 служители, отколкото по времето на студената война

Прочетете повече прочетете повече

В Русия нараства паниката от готвеното украинско контранастъпление

Изглежда, че по-широката руска пролетна офанзива достига своята кулминация, а руското информационно пространство реагира със значителна тревога на забавянето на руските операции и потенциала на Украйна да си върне инициативата, пишат от ISW

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени