Гръко-американка става новия говорител на Белия дом

През 2017 г. Джeн Псаки започва работа като политически коментатор в CNN, откъдето напуска през ноември 2020 г., за да се присъедини към екипа на Байдън-Харис

Джени Псаки
Джени Псаки Източник: TVnet

Няколко часа след инагурацията на Джо Байдън, прясноназначената Джен Саки проведе първия си брифинт за журналистите, акредитирани в Белия дом. 

Псаки излезе на трибwнката в яркосиня рокля и с традиционната дебела папка с писмени материали под ръка. След като поздрави журналистите, които бяха разположени така, че да спазват социална дистанция, започна брифинга с обещанието, че ще върне в Белия дом "истината и прозрачността". Уверението й, че новата администрация щяла да провежда ежедневни брифинги, макар и опаковано с добавката как "трябва да възстановят доверието на народа", предизвика смущение в репортерите. Но работата на Псаки в крайнолявата CNN и създадените връзки с голяма част от левичарските журналисти, отразяващи дейността на Белия дом, си каза думата - тя беше посрещната като стар приятел, когото хвалеха за готовността да "възстанови традицията истината да достига до народа". 
Джен Псаки е родена в Стамфорд, Кънектикът. Завършила е гимназия в Гринуич през 1996 г. Нейният баща Димитрис Псакис е брокер на недвижими имоти и собственик на две компании, преди да се пенсионира.

Политическата кариера на Джен Псаки започва през 2001 г., когато работи по кампаниите на демократите Том Харкин и Том Уилсак. През 2004 г. тя се присъединява към предизборния екип на Джон Кери, където работи като заместник-прессекретар. През 2008 г., по време на президентската кампания на Барак Обама, Псаки работи с него като мениджър на комуникациите при пътуванията му. Когато Обама беше избран за президент, Псаки го последва в Белия дом като заместник-прессекретар и беше повишена до заместник-директор на комуникациите през декември 2009 г.

През септември 2011 г. Джен Псаки подаде оставка от този пост, за да стане вицепрезидент и главен изпълнителен директор на компанията за връзки с обществеността Global Strategy Group. Отсъствието й от Белия дом обаче не продължи дълго след като тя се завърна в екипа на Обама през 2012 г. и през 2013 г. стана говорител на Държавния департамент на САЩ. Оттогава за нея се носят легенди относно невъзможността й да бъде точна в изказа и да запомня специфичните детайли по темите, които коментира. В това отношение ще си паснат чудесно и с новоизбрания президент Байдън - никой от двамата няма да забелязва гафовете и лапсусите на другия. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени