Гръцки бази ще се използват от НАТО при военна ескалация в Украйна

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред американски медии, че пристанище Александруполис е "естествена входна точка за войските на САЩ и НАТО в региона на Източна Европа"

Американската логистична база в Александруполис
Американската логистична база в Александруполис Източник: AMNA

Военни бази в Гърция ще се използват за евентуална реакция на НАТО при напрежение между Русия и Украйна, съобщават  гръцките медии, като се позовават на информация от Вашингтон. На базите в Крит и Александруполис се струпва военна техника.

 

При евентуална военна намеса на Русия в Украйна американските военни сили ще използват военната база Суда на остров Крит, както и пристанище Александруполис. Това заяви в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" директор на Института по международна политика Майк Карпендер, цитиран от БНР.

 

Военно морската база Суда на остров Крит
Военно морската база Суда на остров Крит Източник: Thenewgreece

Вашингтон финансира с 53 милиона долара модернизацията на базата на остров Крит. Изградена е база за подводници и фрегати, както и хранилища за гориво на самолети.

 

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред американски медии, че пристанище Александруполис е "естествена входна точка за войските на САЩ и НАТО в региона на Източна Европа". Парламентът в Атина с мнозинство ратифицира договора за военно сътрудничество със САЩ за следващите пет години.

 

В последните два  месеца се извършва мащабна операция по прехвърляне на американска военна техника в Александруполис, съобщава вестник "Ризоспастис". Хеликоптери и танкове се струпват на пристанището, допълва информацията "Катимерини".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени