Гръцки бизнесмен, засечен като руски шпионин, е арестуван в Париж по обвинения за подпомагане на руските сектори на отбраната и сигурността

Никос Богониколос е арестуван на 9 май и се очаква да бъде екстрадиран в САЩ

Американското правосъдно министерство
Американското правосъдно министерство Източник: Zonanews

Правосъдното министерство на САЩ обяви ареста на гръцки бизнесмен, за когото се смята, че е издавал на Русия технологични тайни от разработките на оръжия следващо поколение, предаде телевизия Sky. Гръцкият бизнесмен Никос Богониколос е арестуван на 9 май в Париж и се очаква да бъде екстрадиран в САЩ.

 

Богониколос и неговото дружество "Аратос" са действали като изпълнител на поръчки в отбраната за НАТО и други съюзнически държави, но същевременно са подпомагали военната сила на Русия, заяви нюйоркският прокурор Брайън Пийз.

 

Твърди се, че Богониколос е "заговорничил с мрежа от компании, организирана от руските разузнавателни служби". Също така се смята, че е придобил чувствително оборудване, предназначено за тактически условия на бойното поле, както и компоненти за сателитна и криптографска комуникация, предаде телевизията.

 

"Богониколос е известен с научните си изследвания в продължение на много години по въпроси, свързани с високите технологии", заяви адвокатът на Богониколос Атанасиос Диамандопулос, който добави, че няма повече информация за случая.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени