Гръцки товарен кораб, плаващ под панамски флаг, се натъкна на руска мина в Черно море

Твърди се, че на борда е имало общо 18 души екипаж, повечето – египетски граждани

Морска мина
Морска мина Източник: Telegram

Украинските военни съобщиха днес, че гръцки товарен кораб, плаващ в Черно море на път за украинско пристанище на река Дунав, е ударил руска мина, но операторът на плавателният съд подчерта, че все още не е ясно какво е причинило последвалият взрив в близост до кораба.

 

"Все още не знаем какво точно се е случило, но капитанът ни информира, че е имало експлозия", заяви представител на базираната в Атина компания "НАВА Шипинг" (NAVA Shipping). Според компанията няма сериозно пострадали при инцидента.

 

Украинското оперативно командване "Юг" обаче обвини за взрива "вражеска морска мина". На борда на товарния кораб е избухнал пожар, но след това е бил потушен, се казва в съобщение в "Телеграм".

 

"Дъ Меритайм Бълетин" (The Maritime Bulletin), сайт за морски новини, управляван от руския журналист Михаил Войтенко, също съобщи, че вчера "руска морска мина се е взривила под или близо до кърмата на гръцкия товарен кораб VYSSOS край устието на река Бистре в делтата на Дунав". 

 

Според доклада товарният кораб, плаващ под панамски флаг, се е насочил към украинското пристанище Измаил на река Дунав, за да натовари зърно. "Взривът е бил толкова силен, че кърмата на кораба е била повдигната над водата, електричеството на кораба е спряло и всички машини са излезли извън строя", се казва в доклада. След това капитанът успял да предотврати потъването на кораба, като извел силно повредения плавателен съд в плитчините, се посочва в текста. Твърди се, че на борда е имало общо 18 души екипаж, повечето – египетски граждани, пише БТА.

 

Катерите на Морската охрана и на Службата за търсене и спасяване незабавно са оказали помощ на екипажа и са качили медици на борда, се казва в съобщението на украинските военнослужещи. По време на огледа на кораба и разговора с капитана е било установено, че двама моряци са ранени. На единия е била оказана медицинска помощ на място, а другият е бил откаран в най-близката болница за допълнителни изследвания. Състоянието му е задоволително. Към кораба са били изпратени влекачи, които да го извадят от плитчината и да го отведат в пристанището.

 

Руският Черноморски флот използва мини, за да нарушава морската търговия в района. По време на войната си срещу Украйна Москва също така предприе морска блокада на украинските черноморски пристанища, което възпрепятства износа на украинско зърно. Украйна, която е основен световен доставчик на зърно, започна да пренасочва износа си през дунавските си пристанища Рени и Измаил и румънската делта на Дунав.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени