Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу връчва мандат на Мицотакис след убедителната победа

Очаква се Мицотакис да пристигне в президентския дворец в центъра на Атина в 11:00 часа

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу връчва мандат на Мицотакис
Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу връчва мандат на Мицотакис Източник: EPA

 Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу се очаква да връчи на Кириакос Мицотакис официалния мандат за съставяне на правителство в понеделник сутринта след убедителната победа на неговата партия "Нова демокрация” в неделя вечерта, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

 

Очаква се Мицотакис да пристигне в президентския дворец в центъра на Атина в 11:00 часа и да положи клетва като министър-председател за втория си мандат в 13:00 часа.

 

Сакеларопулу ще бъде информирана за официалните изборни резултати по-рано през деня от председателя на парламента Константинос Тасулас, след като ги приеме официално от вътрешния министър на служебното правителство Калиопи Спану.

 

Очаква се Мицотакис да обяви състава на новия си кабинет по-късно в понеделник. Предвиждаше се партията на Мицотакис да спечели 158 от 300-те места в парламента, благодарение на промяна в избирателния закон, която предоставя на спечелилата партия допълнителни кресла.

 

Предишните избори през май, проведени по пропорционална система на представителство, му донесоха пет места по-малко от необходимото мнозинство, въпреки че спечели почти 41% от гласовете, и той реши да търси по-силен мандат на втори избори, вместо да се стреми да формира коалиционно правителство с по-малка партия.

 

Избирателната активност обаче остана ниска - малко под 53% от имащите право на глас отидоха до урните, в сравнение с малко над 61% при вота през май.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени