Григор Димитров спря лошата серия срещу Зверев и ще спори за титлата на Мастърса в Маями

Победата гарантира на най-добрия български тенисист и завръщане в топ 10 на световната ранглиста за пръв от месец ноември 2018 година насам

Григор Димитров
Григор Димитров Източник: EPA

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за големия финал на турнира от сериите АТР Мастърс 1000 в Маями, след като в полуфиналите елиминира Александър Зверев след успех с 6:4, 6:7(4), 6:4.

С тази победа първата ни ракета прекъсна серията си от седем последователни поражения срещу германеца, съумявайки да го надиграе едва за втори път в кариерата си и първи от месец октомври насам.

В допълнение успехът осигури на Григор и триумфално завръщане сред първите 10 в световната ранглиста, където за последно българинът беше през ноември 2018 година. От следващата седмица 32-годишният роден тенисист ще се изкачи поне до 9-ата позиция в подреждането, а при триумф и във финала ще прогресира до №7.

Двубоят стартира равностойно, като в откриващите минути и двамата тенисисти сервираха отлично, което им позволяваше бързо да печелят подаванията си. Първото по-сериозно препятствие пред Григор дойде в петия гейм, когато той трябваше да отразява точка за пробив, но се справи безпогрешно. В следващите минути отново преминаха под контрола на сервиращите, за да се стигне до десетия гейм. Зверев се опитваше да стигне до 5:5 и всичко за него тръгна по план, повеждайки 30:0, но страхотно воле на Димитров му помогна да се закачи в гейма. Последваха три последователни неточности от ракетата на германеца, които от своя страна позволиха на нашето момче да реализира брейк и да приключи първия сет при 6:4 в своя полза.

Втората част отново премина под знака на доминацията на сервиращите, като този път възможностите за пробив напълно отсъстваха и така закономерно се стигна до тайбрек. За съжаление, решителният гейм се разви крайно неблагоприятно за Гришо, който допусна да изостане с 1-4 точки и до края Зверев не изпусна инициативата, за да изравни резултата в двубоя след 7:6(4).

Последният трети сет започна трудно за българина, който в четвъртия гейм беше изправен пред точка за пробив. Григор обаче се измъкна от ситуацията, стигна до 2:2, а след това дочака своя миг в седмата част, когато заигра по-агресивно и съумя да си осигури два брейкбола. Още при първия най-добрият ни тенисист тръгна смело напред, а след контакт на топката с мрежата беше принуден да покаже своя невероятен рефлекс, пласирайки впечатляващо воле за аванс от 4:3. Димитров затвърди брейка за 5:3, а в десетия гейм получи възможност да сервира за победата и стигна до нея с убедителен гейм на 0, класирайки се за финала в Маями.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени