Григорий Явлински: Горбачов даде свобода на стотици милиони в Русия и не само

Горбачов почина във вторник в Москва на 91-годишна възраст

Григорий Явлински
Григорий Явлински Източник: Telegram

Михаил Горбачов даде свобода на стотици милиони хора в Русия и около нея, на половин Европа. Това написа в Twitter руският икономист и политик Григорий Явлински, основател на либералната партия "Яблоко", който през 1990 г. бе вицепремиер на Русия. Той е автор на плана за преход на Съветския съюз към свободна пазарна икономика. Горбачов почина във вторник в Москва на 91-годишна възраст.

 

"Горбачов ни даде свобода. Той даде свобода на стотици милиони хора в Русия и около нея, а и на половин Европа. Как ние в Русия се възползвахме от подарената ни свобода, от тази велика възможност - това вече е наша отговорност", написа Явлински.

 

 

"Не са много лидерите в историята, които са оказали толкова решаващо влияние върху времето си. За шест години на власт Михаил Горбачов промени света", добави Явлински. Той каза, че Горбачов би бил приет "с възторг във всяка страна на планетата", но той е останал в Русия, където му е било "изключително нелеко заради масовото неразбиране и неприемане".

 

Явлински посочи, че първият президент на СССР е издържал изпитанието с власт, успял е да запази достойнството си и да остане човек. "Горбачов, които имаше неограничена власт, не открадна нищо от своята страна и своя народ. Когато му трябваха пари за благотворителния му фонд, президентът на СССР се снимаше в реклама", написа Явлински.

 

На 24 февруари, в деня, в който Русия нападна на Украйна, Явлински от името на партията "Яблоко" разпространи изявление, в което решително осъди тази война

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени