ГРУ няма да може да си разиграва коня по света, MI-6 и SAS се включват в неутрализацията му

Ген. Марк Смит каза още, че в бъдеще специалните сили ще следят за променящия се и ускоряващ се характер на заплахата от Русия. Той настоява също така за допълнително финансиране за "разузнаване, наблюдение и рекогнисцировка"

Генерал сър Марк Карлтън-Смит
Генерал сър Марк Карлтън-Смит Източник: РИА Новости

Британските специални сили ще бъдат натоварени заедно с Mи-6 да противодействат на дейностите на руското военно разузнаване, каза началникът на армията, цитиран от Daily Mail. Генерал сър Марк Карлтън-Смит предложи SAS и SBS да бъдат поставени на "различна траектория"на дейност в новите планове на въоръжените сили. В тези планове се планира войници от специалните сили да действат заедно с MI-6, за да организират операции за наблюдение срещу руското разузнаване и военните части. Шефът на армията заяви, че някои от традиционните им роли сега ще бъдат поети от полк рейнджъри, анонсиран в петък в документ на отбранителното ведомство. Ген. Марк Смит каза още, че в бъдеще специалните сили ще следят за променящия се и ускоряващ се характер на заплахата от Русия. Той настоява също така за допълнително финансиране за "разузнаване, наблюдение и рекогнисцировка". 

 

Пред The ​​Sunday Telegraph ген. Смит допълва: "Най-упоритите и смъртоносни заплахи са свързаните с враждебни държави, които участват в тази игра. Те следват различна траектория и това, което оставят след себе си, е празнота, при която те трябва да предадат своите задачи, мисии и отговорности на второешелонни сили. Рейнджърите ще се впишат добре в това", смята шефът на армията.  Вероятно подразделенията на специалните сили ще бъдат натоварени заедно с Mи-6 да разкриват дейностите на руското военно разузнаване - ГРУ - за което се смята, че е отговорно за нападението в Солсбъри с нервнопаралитичен агент "Новичок" срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, съобщава The Telegraph.

 

Елитните части също могат да бъдат ангажирани в противодействие на дейността на групата "Вагнер", руска наемническа организация, за която се смята, че действа като прокси на Кремъл.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че въоръжените сили трябва да се адаптират към противодействието на заплахите, които са се "променили до неузнаваемост" през последните 30 години.

"Вече не можем да приемаме за даденост превъзходството на западните способности. Нашите врагове имат безкрайно повече възможности", каза той. "Шифроването, точността и информационните операции усложняват картината на заплахата. Попадаме постоянно в "сивата зона" - агресивни действия под прага на открития конфликт".

 

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени