Група на британския флот: Похитителите са напуснали кораб край бреговете на ОАЕ

Говорителят на иранското външно министерство отрече Иран да е намесен

Танкерът Asphalt Princess
Танкерът Asphalt Princess Източник: Sky News

Похитителите, които заловиха кораб край бреговете на Обединените арабски емирства в Оманския залив, напуснаха целевия кораб в сряда, съобщи британският флот, без да уточнява. Британските военни от Обединеното кралство морски търговски операции съобщиха, че инцидентът, който тя определи като "потенциален отвличане" предната вечер, сега е "завършен". Той не предоставя допълнителни подробности. “Корабът е в безопасност", каза групата, без да идентифицира кораба.

 

Корабоплавателният орган Lloyd’s List и фирмата за морско разузнаване Dryad Global идентифицираха отвлечения кораб като танкер с флаг на Панама Asphalt Princess. Собственикът на плавателния съд, вписан като Glory International, базиран в свободната зона на Емирати, не можа да бъде намерен веднага за коментар. Данните за сателитно проследяване на Asphalt Princess показват, че постепенно се насочва към ирански води край пристанището на Jask рано сряда, според MarineTraffic.com.

 

По-късно обаче той спря и промени курса обратно към Оман, точно преди британската военноморска група да направи своето изявление. Не беше ясно веднага кой е отговорен за опита за отвличане на кораб, който се разраства на фона на засиленото напрежение между Иран и Запада заради разкъсаната ядрена сделка на Техеран от 2015 г. със световните сили. През последните няколко години търговското корабоплаване във жизненоважни водни пътища на Персийския залив все повече се хваща в прицела. Съвсем наскоро САЩ, Великобритания и Израел обвиниха Иран за нападение с безпилотни летателни апарати срещу петролен танкер, свързан с израелски милиардер край бреговете на Оман, при което загинаха двама души.

 

Нападението бе първото известно смъртоносно нападение във войната в сянка, насочено към плавателни съдове във водите на Близкия изток. Иран отрече участието си. Очевидно в отговор на задържането на кораба във вторник, говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде определи последните морски атаки в Персийския залив като "напълно подозрителни". Той отрече Иран да е играл някаква роля. Базираният в Близкия Изток американски военен флот и британското министерство на отбраната не отвърнаха призиви за коментар относно докладваното отвличане.

 

Емирското правителство не призна веднага инцидента. Късно във вторник, докато инцидентът е в ход, шест петролни танкера край бреговете на Фуджейра са обявили по същото време чрез своите проследяващи системи за автоматична идентификационна система, че "не са под командването", според MarineTraffic.com. Това обикновено означава, че кораб е загубил мощност и вече не може да управлява. Оманският залив е близо до Ормузкия проток, тясното устие на Персийския залив, през което преминава една пета от целия петрол.

 

Фуджейра, на източното крайбрежие на ОАЕ, е основно пристанище в региона, където корабите могат да поемат нови петролни товари, да вземат доставки или да разменят екипаж. През последните две години водите край Фуджейра са видели поредица от експлозии и отвличания. ВМС на САЩ обвиниха Иран за поредица от нападения с минни бомби срещу кораби, които повредиха танкери.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени