Групировката Ансар Аллах отвлече кораб в Червено море с българи сред екипажа

Израелските власти осъждат залавянето на товарния кораб Galaxy Leader и обвиняват Иран

Корабът "Galaxy Leader"
Корабът "Galaxy Leader" Източник: Fleetphoto

Групировката Ансар Аллах (Хуси), която контролира северната част на Йемен, потвърди за РИА Новости за залавянето на търговския кораб Galaxy Leader в Червено море, който вероятно принадлежи на израелска компания.

 

По-рано арабските медии съобщиха, че в неделя бойци на Ансар Аллах са успели да задържат плаващия под бахамски флаг търговски товарен кораб Galaxy Leader в Червено море, за който се твърди, че е собственост на израелска компания, в знак на подкрепа за палестинските съпротивителни групи в ивицата Газа на фона на военните операции на Израел.

 

"Силите, принадлежащи към групата, прехванаха търговски кораб, наречен Galaxy Leader, край бреговете на Йемен в Червено море на лодки и успяха да се качат на него", каза източник от движението пред РИА Новости.

 

Той добави, че "силите на групировката са отвели кораба в райони под неин контрол в провинция Ходейда в западен Йемен", отбелязвайки, че разпитват 22-членния екипаж на кораба.

 

По-рано военният говорител на хусите, бригаден генерал Яхя Сария, обяви, че скоро ще направи важно изявление. Това дойде часове след като говорител на Ансар Аллах каза, че групата ще атакува всеки кораб, притежаван или управляван от израелски компании, и призова други страни да отведат членовете на екипажа на тези кораби и да избягват транспортирането на стоки на тези кораби или да се приближават до тях в морето.

 

Лидерът на Ансар Аллах Абдел Малик ал-Хути обеща миналия вторник да "цели израелски кораби в Червено море, особено в протока Баб ал-Мандеб и по границите с йеменските териториални води". Израелските власти осъждат залавянето на товарния кораб Galaxy Leader от йеменските хуси и обвиняват Иран за атаката.

Това се казва в изявление на кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

 

"Остро осъждаме нападението на Иран срещу международен плавателен съд. Плавателният съд, собственост на британска компания и управляван от японска компания, беше заловен по прищявка на Иран от милициите Хуси в Йемен", се казва в текста.

 

Според офиса на Нетаняху на борда на кораба "има 25 членове на екипажа от различни националности, включително украинци, българи, филипинци и мексиканци". "На кораба не е имало израелци", се подчертава в изявлението.

 

"Това е поредният акт на ирански тероризъм, който е стъпка напред в агресията на Иран срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища", добави службата.

 

Телевизионният канал Al Hadath съобщи, позовавайки се на източници, че йеменското бунтовническо движение Ансар Аллах (хуси) е заловило товарния кораб Galaxy Leader във водите на Аденския залив.

 

Първоначално беше съобщено, че това е израелски кораб, но тази информация скоро беше опровергана от пресслужбата на израелските отбранителни сили. Според нея това е "кораб, който е напуснал Турция и се е насочил към Индия с международен цивилен екипаж без израелци".

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени