Грузия прие спорния "закон за чуждестранните агенти" въпреки протестите

Хиляди хора протестираха срещу закона, тъй като се опасяват, че той представлява заплаха за пътя на Грузия към членство в ЕС

Протестите в Грузия
Протестите в Грузия Източник: EPA

Грузинският парламент прие закон, който предвижда затягане на проверките за финансирани от чужбина неправителствени организации въпреки продължаващите от седмици масови протести и наложено от президента вето, предадоха световните агенции.

 

Законодателите в Тбилиси днес отхвърлиха ветото на проевропейския президент Саломе Зурабишвили, която се противопостави на приемането на закона.

 

По думите ѝ законът, който изисква финансираните от чужбина организации да се регистрират като "чуждестранни агенти", е руски "по същество и по дух".

 

Парламентът на Грузия прие спорното законодателство миналата седмица въпреки протестите в Тбилиси и призивите на ЕС и САЩ да го отхвърли.

 

Хиляди хора протестираха срещу закона, тъй като се опасяват, че той представлява заплаха за пътя на Грузия към членство в ЕС и може да заглуши критично настроени към правителството организации и медии, подобно на случилото се в Русия, където бе приет подобен закон.

 

Управляващото мнозинство обаче прие закона, който цели да бъде ограничено чуждестранното влияние върху неправителствените организации и да бъде затегната отчетността за хуманитарните организации и независимите медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

 

Споровете около новоприетия закон се разглеждат като ключов тест за това дали Грузия, която в продължение на три десетилетия беше една от най-прозападните страни от бившия Съветския съюз, ще запази западната си ориентация, или ще се насочи към Русия.

 

САЩ заплашиха да наложат санкции на грузински служители, които гласуват за закона, което представлява сериозен обрат в политиката на САЩ спрямо страната.

 

Грузинското правителство обвини западните страни в изнудване заради противопоставянето им на законопроекта и заяви, че той е необходим, за да не се допусне въвличането на Грузия във война с Русия.

Русия отрича да подкрепя законопроекта и го защити от западните критики.

Още от "Светът"

Полша обмисля да сваля руски ракети, ако са близо до територията ѝ

Предложението е включено в споразумението за съвместна отбрана между двете страни, подписано по време на посещението на президента Володимир Зеленски във Варшава по-рано тази седмица

Прочетете повече прочетете повече

Спонсори от Демократическата партия замразиха $90 милиона, докато Байдън не се оттегли от президентската надпревара

Събеседниците на изданието подчертаха, че решението е пряко следствие от неуспешния дебат на Джо Байдън с политическия му съперник Доналд Тръмп

Прочетете повече прочетете повече

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили всички 5 крилати ракети и 11 дрона изстреляни от руските терорис

Основната цел на руската атака е бил град Староконстантинов в Хмелницка област, където се намира важна украинска военновъздушна база

Прочетете повече прочетете повече

Военнопрестъпникът Дмитрий Медведев каза, че Москва трябва да се стреми към "заличаването" на Украйна и НАТО

Възгледите на Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, дават индикации за ястребово мислене на върха на Кремъл

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени