Guardian: Великобритания предаде на ООН снимки, доказващи доставката на севернокорейско оръжие за Русия

Сателитните снимки се правени от септември до декември 2023 г.

Снимките, доказващи доставките на северокорейско оръжие за Русия
Снимките, доказващи доставките на северокорейско оръжие за Русия Източник: Guardian

Великобритания е изпратила сателитни снимки на ООН, които могат да докажат факта на доставката в Русия на севернокорейските оръжия, пише британският вестник Guardian, като се позовава на доклад на военното разузнаване, с който разполага изданието.

 

Сателитните снимки се правени от септември до декември 2023 г. На тях са заснети три руски кораба - "Мая", "Ангара" и "Мария". Според вестника, сателитните снимки са документирали зареждането на контейнери на руските кораби в севернокорейско пристанище.

 

Снимките не позволяват да се определи какво има в контейнерите, е отбелязано в доклада на британското разузнаване, но през последните седмици подозренията звучат все по-ясно, че КНДР прехвърля балистични ракети в Русия.

 

Русия не е признала за получаване на ракети от КНДР, но САЩ и техните съюзници смятат прехвърлянето на ракети за установения факт.

 

На 4 януари официалният представител на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Русия е получила определен брой ракети и пускови установки от КНДР и вече е изстреляла поне една ракета към Украйна по време на мащабния удар на 30 декември.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени