Губернаторът на щата Ню Йорк подаде оставка след скандал за сексуален тормоз

Оставката му ще влезе в сила след 14 дни

Андрю Куомо
Андрю Куомо Източник: Getty Images

Губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо подаде днес оставка заради обвинения в сексуален тормоз на 11 жени. Той бе подложен на силен политически натиск да се оттегли, включително от президента Джо Байдън, предаде Ройтерс. Шейсет и три годишният демократ Куомо е губернатор на Ню Йорк от 2011 г., и е преизбиран два пъти, също като баща си Марио Куомо. Преди това е бил министър на жилищното настаняване и градското развитие в администрацията на президента Бил Клинтън.

 

В обръщение към жителите на щата, предавано по американските телевизии, Куомо отхвърли обвиненията в неподходящо поведение, каза, че повечето от тях, особено най-тежките съдържат много "неточности", но призна, че имайки предвид създалата се обстановка, е най-добре той да се оттегли от поста. Оставката му ще влезе в сила след 14 дни. Той ще бъде заменен на поста от заместник-губернаторката Кейти Хокул, която ще стане първата жена губернатор на щата Ню Йорк в неговата 233-годишна история.

Още от "Светът"

Предизборните обещания на Путин могат да костват на Русия $130 млрд.

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени