ГУРМО е ударило с дронове Смоленския авиационен завод в Русия

От украинското военно разузнаване се похвалиха с успешната операция

Смоленският авиационен завод
Смоленският авиационен завод Източник: Smaz.ru

В нощта на 27 ноември Смоленският авиационен завод в Русия е бил атакуван от украински дронове. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на свои източници в украинските спецслужби.

 

Според тях причината за експлозиите в Смоленска област са дронове, изстреляни от украинските военни. "Това беше успешна операция, целите бяха поразени", е заявил източникът пред репортери на изданието.

 

Операцията е извършена от Главното управление по разузнаването на украинското министерство на отбраната (ГУРМО), разкрива РБК-Украйна.

 

За нападението над Смоленска област на 26 ноември съобщи най-напред руският Telegram-канал Baza. Според него експлозиите са станали близо сутринта, когато най-малко два дрона са излетели към целта. Единият е бил свален, а вторият, който е бил обект на средства за радиоелектронна борба, е паднал на покрива на един от цеховете на завода и се е взривил, написа руският канал Baza.

 

Публикацията в Telegram-канала Baza
Публикацията в Telegram-канала Baza Източник: Скрийншот/ Telegram

През октомври ГУРМО съобщи и за удари по завод за самолети в Смоленска област, където според разузнаването се произвеждат ракети Х-59.

 

"На 1 октомври в резултат на удар по Смоленския авиационен завод беше нарушен процесът на производство на ракети Х-59 с различни модификации", информира тогава специалната служба.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени