Хърватия изгони 24 души от руското посолство, Франция - 6

Руските дипломати всъщност били шпиони под прикритие

Руски дипломати в Хърватска
Руски дипломати в Хърватска Източник: ИА NINA

Хърватия изгони в понеделник 18 руски дипломати и шестима членове на административно-техническия персонал, съобщи министерството на външните и европейските работи, цитирано от информационния сайт Индекс.

 

Хърватия е връчила на руското посолство нота, в която информира Русия за намаляване на броя на дипломатическия и административно-техническия персонал на посолството в Загреб.

 

"Поискано бе 18 дипломати и шестима членове на административно-техническия персонал, общо 24 души, в посолството на Руската федерация в Хърватия да напуснат Хърватия", пише в съобщението, цитирано от БТА.

 

Франция обяви шестима руски дипломати за персона нон грата, след като разследване на националните разузнавателни служби заключило, че те са работили срещу френските национални интереси. Това съобщи френското министерство на външните работи.

 

Според него руските дипломати всъщност били шпиони под прикритие.

"След много продължително разследване, Генерална дирекция "Вътрешна сигурност" разкри в неделя, 10 април, тайна операция, провеждана от руските разузнавателните служби на наша територия", пише в комюникето, което не съдържа подробности.

 

"Шестима руски агенти, действащи под дипломатическо прикритие и чиито действия са се оказали в разрез с националните ни интереси, бяха обявени за персона нон грата", заяви френското външно министерство.

Още от "Светът"

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Калин Стоянов: Лицето Тенчо Тенев е бил редовен гост на вечеринките на Рашков. Там е получавал инструкции срещу мен

Питам се, дали ако се бях поддал на натиск и го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, както настояваха други високопоставени хора, сега щеше ли толкова откровено да внушава неистини по мой адрес, заявява вътрешният министър

Последни новини

Най-четени