Хърватска започна експлоатацията на терминала за втечнен газ от САЩ

От началото на годината Хърватска започна търговската експлоатация на терминала за прием на втечнен природен газ на остров Крък, съобщава LNG Hrvatska doo

Хърватска започна експлоатацията на терминала за втечнен газ от САЩ
Хърватска започна експлоатацията на терминала за втечнен газ от САЩ Източник: shipsupply.ru

Изграждането на терминала беше подкрепено от ЕС със 100 млн. евро. Първата партида американски втечнен газ беше доставен на новия терминал от танкера "Tristar Ruby" от завода в Cove Point. Според Gas Infrastructure Europe, която отразява ежедневната промяна на данни за европейската газопреносна система, на 1 януари 2021 г. в нея са постъпили 4 млн.куб.м американски втечнен газ. 
Основа на плаващия хърватски терминал за втечнен газ се явява корабът LNG Croatia, трансформиран за тази цел от газопреносния кораб Golar Viking, построен през 2005 г. в Южна Корея от Hyundai Heavy Industries. Съсобственици на газовия терминал на остров Крък са Hrvatska elektroprivreda d.d. (85%) и Plinacro d.o.o. (15%).
Планираната мощност на терминала е за около 6 млн. тона втечнен газ годишно. Хърватска потребява годишно около 2,9 млрд куб.метра, като досега почти 100 % от този обем беше монополно доставян от "Газпром". Сега това ще се промени като плановете на хърватската страна е този терминал да се свърже с унгарската и украинска газопреносни системи. 
Украинският ООО "Оператор ГТС Украйна" заедно с унгарският оператор ГТС работи върху създаването на гарантирани мощности за транспортиране на втечнен газ от този терминал до Украйна. 
"Това ще създаде допълнителен маршрут за доставка от алтернативни източници на газ в Украйна, ще укрепи нашата енергийна сигурност", написа във фейсб профила си директорът на ООО "Оператор ГТС Украйна" Сергий Макогон.

Източник: Интерфакс

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени